cs:news:2023

Obsah

Archiv novinek roku 2023

Migrace Knovel na platformu Elsevier

19.12.2023

Knovel bude od 30. ledna 2024 používat platformu Elsevier. Dojde ke změně Service Providera, WAYFless odkazů, podrobností jsou uvedeny v návodu.

Institucionální přihlášení u FABRIC

28.11.2023

Pro členy eduID.cz s registrací IdP v eduGAIN je k dispozici institucionální přihlašování u FABRIC. Služba využívá kategorii entit Personalized Access, návod k nastavení je vystaven. Otestování příhlášení proběhlo úspěšně na CESNET.

Tlačítko Seamless Access v Chrome

26. 11. 2023

Chování tlačítka Seamless Access ve webových prohlížečích ovlivňuje nastavení ke cookies třetích stran. V Chrome je možné chování ovlivnit nastavením Storage Partitioning. Více ve článku Seamless Access.

Nový člen federace — Státní zdravotní ústav

20. 11. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stal Státní zdravotní ústav novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Institucionální přihlášení u O’Reilly

8.11.2023

Pro členy eduID.cz s registrací IdP v eduGAIN je k dispozici institucionální přihlašování u O’Reilly. Návod k nastavení je vystaven. Otestování nového Service Providera proběhlo úspěšně na Vysokém učení technickém v Brně.

Nový člen federace — Parlamentní knihovna ČR

23. 10. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Parlamentní knihovna ČR novým členem federace eduID.cz.

Nový člen federace — Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk

27. 9. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk novým členem federace eduID.cz.

Nový člen federace — Městská knihovna v Milevsku

27. 9. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna v Milevsku novým členem federace eduID.cz.

Institucionální přihlášení u CEEOL

31.8.2023

Institucionální přihlášení u CEEOL je pro členy eduID.cz opět k dispozici. CEEOL nově podporují kategorii Anonymous Access. Návod k nastavení je vystaven. Otestování nového Service Providera proběhlo úspěšně na Univerzitě Karlově.

Institucionální přihlášení u SciFlow

10.8.2023

Pro členy eduID.cz je k dispozici institucionální přihlášení u SciFlow. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně na VŠCHT.

Změna platformy u Science

7. 9. 2023

AAAS Science přešli z platformy z Highwire na Atypon. Změnila se syntax WAYFless odkazů a požadované atributy. Podrobnosti jsou uvedeny v návodu.

Změna požadovných atributů u DNNT

19. 7. 2023

U DNNT je nová sada požadovaných atributů, podrobnosti jsou uvedeny v návodu.

Nový člen federace — Knihovna Dr. Emanuela Bořického

14. 7. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Knihovna Dr. Emanuela Bořického novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Knihovna Ignáta Herrmanna a Informační centrum Chotěboř

14. 7. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Knihovna Ignáta Herrmanna a Informační centrum Chotěboř novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Katolické gymnázium Třebíč

14. 7. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stalo Katolické gymnázium Třebíč novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Požadované atributy u Ovid a JSTOR

5. 6. 2023

Ovid a JSTOR pro přístup požadují atributy eduPersonScopedAffiliation a eduPersonEntitlement. Při federativní autentizaci tedy jde o anonymní přístup na úrovni kategorie Anonymous Access bez možnosti SSO s personalizací. Podrobnosti jsou upřesněny v návodech Ovid a JSTOR.

Nový člen federace — Collegium Carolinum

16. 5. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stalo Collegium Carolinum novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Klimkovice

10. 5. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Klimkovice novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

24. 4. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Varnsdorf

5. 4. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Varnsdorf novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Výzkumný a zkušební letecký ústav

27. 3. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stal Výzkumný a zkušební letecký ústav novým členem federace eduID.cz.

Oslavte březen – měsíc čtenářů s eduID.cz

17. 3. 2023

Oslavení března - měsíce čtenářů si můžete užít s přihlášením přes eduID.cz u služeb Knihovny.cz se ZÍSKEJ, BOOKPORT nebo PressReader - viz aktualita CESNET.

Nový člen federace — Středisko služeb školám Plzeň

1. 3. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stalo Středisko služeb školám Plzeň novým členem federace eduID.cz.

Automatické aktivace přihlašování v portálu GENI

21. 2. 2023

Přihlášení v portálu GENI je aktivováno automaticky pro organizace s IdP s registrovaným v eduGAIN a s podporou R&S. Další podrobnosti jsou uvedeny v návodu.

pairwise-id u Elsevier

20. 2. 2023

Elsevier podporuje nový atribut pairwise-id namísto zastaralých eduPersonTargetedID a eduPersonPrincipalName. Elsevier doporučují uvolňovat pairwise-id souběžně s eduPersonTargetedID / eduPersonPrincipalName několik měsíců pro přemapování profilů uživatelů. pairwise-id je součástí atributového bundle nové kategorie REFEDS Pseudonymous Access.

Nová Identity platform u ScienceDirect

15. 2. 2023

Nová Elsevier Identity Platform umožňuje v ScienceDirect autorizaci uživatelů na úroveň fakult, kateder univerzit. Podrobnosti jsou uvedeny v návodu k ScienceDirect.

Nový člen federace — Unicorn Vysoká škola

14. 2. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala univerzita Unicorn Vysoká škola novým členem federace eduID.cz.

DNNT v SVK HK

8. 2. 2023

V rámci služby Díla nedostupná na trhu (DNNT) jsou nyní dostupné také zdigitalizované dokumenty ze Studijní vědecké knihovny v Hradci Králové.

Služba DNNT je dostupná pro 1,6 mil. registrovaných uživatelů. Službu organizuje Národní knihovna ČR, licence na využívání služby platí pro celou síť knihoven ČR. Dokumenty z DNNT jsou vyhledatelné v Centrálním portálu knihoven ČR Knihovny.cz.

Výpadek přihlašování u CEEOL

27. 1. 2023

Central and Eastern European Online Library (CEEOL) řeší dlouhodobější výpadek federativní autentizace. Doporučujeme zatím využít alternativní přístup přes EZproxy jako na Univerzitě Karlově.

Aktualizace k 30.1.2023: CEEOL pracují na re-implementaci federativní autentizace. Budeme informovat, jak federativní autentizace bude u CEEOL opět dostupná.

Nový člen federace — University College Prague

19. 1. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala univerzita University College Prague novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Národní informační a poradenské středisko pro kulturu

13. 1. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stalo Národní informační a poradenské středisko pro kulturu novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Vratimov

13. 1. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Vratimov novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Prostějov

13. 1. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Prostějov novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Místní knihovna Dobrá

11. 1. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Místní knihovna Dobrá novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Rokycany

11. 1. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Rokycany novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Neratovice

11. 1. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Neratovice novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Semily

9. 1. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Semily novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Benešov

9. 1. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Benešov novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Poslední úprava:: 2024/03/27 19:23