cs:news:2021

Obsah

Archiv novinek roku 2021

Federativní autentizace SAE Mobilus

16.12.2021

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u SAE Mobilus. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně v Národní technické knihovně.

Podpora Seamless Access u Sage

16.12.2021

Sage hostující na platformě Literatum od Atypon jsou dalším poskytovatelem, který pro institucionální přihlášení využívají standardizované tlačítko a WAYF Seamless Access. Další podrobnosti k institucionálnímu přihlašování u Sage Journals jsou uvedeny v návodu.

Federativní autentizace u World Scientific

2.12.2021

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u World Scientific. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Federativní autentizace u Naxos Music Library

29.11.2021

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u Naxos Music Library. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně v Městské knihovně v Praze.

Federativní autentizace u ORCID

8.11.2021

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u ORCID. Návod k nastavení je vystaven. Otestování s propojením účtů proběhlo úspěšně na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a v Národní technické knihovně.

Nový člen federace — Městská knihovna Valašské Meziříčí

1. 11. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Valašské Meziříčí novým členem federace eduID.cz.

Federativní autentizace u ASTM Compass

1.11.2021

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u ASTM Compass. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně na Českém vysokém učení technickém v Praze a na Vysokém učení technickém v Brně.

Nový člen federace — Moravská vysoká škola Olomouc

22. 10. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Moravská vysoká škola Olomouc novým členem federace eduID.cz.

Podpora Seamless Access u Mendeley

19.10.2021

U vyhledávače a referenčního manažera Mendeley je nastavené institucionální přihlášování přes standardizované tlačítko a WAYF Seamless Access. Prolinkování na plné texty zajišťuje služba GetFTR. Další podrobnosti k Mendeley jsou uvedeny v návodu.

Nový člen federace — Městská knihovna Jindřichův Hradec

12. 10. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Jindřichův Hradec novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Vysoké Mýto

8. 10. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Vysoké Mýto novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Queer knihovna

7. 10. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Queer knihovna novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Knihovna Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži

7. 10. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Knihovna Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

21. 9. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky novým členem federace eduID.cz.

Federativní autentizace u ERMS a CELUS CzechELib

20.9.2021

Pro univerzity s Identity Providerem registrovaným v eduID.cz a členy konzorcií CzechELib je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášování u E-Resource Management Systému a CzechELib Usage Statistics. Návody k nastavení u ERMS i CELUS jsou vystaveny.

Podpora Seamless Access u Emerald

17.9.2021

Emerald Pulishing hostující na platformě LibLynx jsou dalším poskytovatelem, který pro institucionální přihlášení využívá standardizované tlačítko a WAYF Seamless Access. Další podrobnosti k institucionálnímu přihlašování u Emerald jsou uvedeny v návodu, podrobnosti k podpoře Seamless Access v tiskové zprávě.

Nový člen federace — Soukromá vyšší odborná škola filmová

15. 9. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Soukromá vyšší odborná škola filmová novým členem federace eduID.cz.

Nový člen federace — Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku

15. 9. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku novým členem federace eduID.cz.

Registrace v MZK s účtem z univerzity

15. 9. 2021

Registraci v Moravské zemské knihovně lze vyřídit on-line přihlášením validovaným účtem MojeID a nyní nově také přihlášením účtem z Masarykovy univerzity v Brně. Po uhrazení registračního poplatku platební kartou opět on-line mohou čtenáři hned využívat vzdálený přístup k elektronickým informačním zdrojům, do licencovaných databází a do digitálních zdrojů knihovny. Přihlašování účty z dalších organizací s Identity Providerem registrovaným v eduID.cz se připravuje.

Nový člen federace — Nemocnice Havlíčkův Brod

1. 9. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Nemocnice Havlíčkův Brod novým členem federace eduID.cz.

Nové sada požadovaných atributů u Elsevier

11. 8. 2021

Elsevier podporuje přihlášení s volitelnou personalizací, podprobnosti k nově požadovaným atributům jsou uvedeny v návodu.

Nový člen federace — Akademie věd České republiky

27. 7. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Akademie věd České republiky novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Šmidingerova knihovna Strakonice

26. 7. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Šmidingerova knihovna Strakonice novým členem federace eduID.cz.

Nový člen federace — Knihovna archivu Národního divadla

26. 7. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Knihovna archivu Národního divadla novým členem federace eduID.cz.

Nové entity ID u BioOne

24. 7. 2021

Service Provider BioOne má nové entity ID, změny jsou také v požadovaných atributech a WAYFless odkazech. Další podprobnosti jsou uvedeny v návodu.

Nový člen federace — Masarykova veřejná knihovna

21. 7. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Masarykova veřejná knihovna novým členem federace eduID.cz.

Nový člen federace — Knihovna Národního archivu

21. 7. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Knihovna Národního archivu novým členem federace eduID.cz.

Propojení účtů u De Gruyter

12. 7. 2021

De Gruyter podporují propojení institucionálních účtů. U De Gruyter je možné si propojit například účet z domovské univerzity a účty z veřejných knihoven a využívat současně přístup k e-časopisům a e-knihám licencovaným jak na univerzitě tak ve veřejných knihovnách. Další podprobnosti k De Gruyter jsou uvedeny v návodu.

Nový člen federace — Metropolitní univerzita Praha

1. 7. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Metropolitní univerzita Praha novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Ukončení zpřístupnění kompletních digitálních knihoven a zpřístupnění Děl nedostupných na trhu

30.6.2021

Dnes končí mimořádné zpřístupnění kompletních digitálních sbírek Národní knihovny, Národní technické knihovny, Knihovny Akademie věd ČR, Moravské zemské knihovny, Městské knihovny v Praze a Univerzity Karlovy. Od zítřka budou zpřístupněna Díla nedostupná na trhu - digitalizované knihy vydané do roku 2000, která již nelze obstarat, a to ani v případném pozdějším vydání, v běžné obchodní síti nebo jako e-knihu a digitalizovaná vydání novin a časopisů do roku 2010. Návod k nastavení přístupu je vystaven.

Nová platforma a syntax WAYFless odkazů u De Gruyter

29. 6. 2021

De Gruyter přešli na novou platformu, nová syntax WAYFless odkazů je popsána v návodu.

Nový člen federace — Vysoká škola tělesné výchovy a sportu PALESTRA

14. 6. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Vysoká škola tělesné výchovy a sportu PALESTRA novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Choceň

10. 6. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Choceň novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Ladislava z Boskovic v Moravské Třebové

9. 6. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Ladislava z Boskovic v Moravské Třebové novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna v Chebu

9. 6. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna v Chebu novým členem federace eduID.cz.

Nový člen federace — Národní technické muzeum

4. 6. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stalo Národní technické muzeum novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Frenštát pod Radhoštěm

4. 6. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Frenštát pod Radhoštěm novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Dolní Bousov

4. 6. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Dolní Bousov novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Chrudim

4. 6. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Chrudim novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Kostelec nad Orlicí

4. 6. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Kostelec nad Orlicí novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Beroun

3. 6. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Beroun novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Litvínov

3. 6. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Litvínov novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Knihovna K3 Bohumín

3. 6. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Knihovna K3 Bohumín novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna v Třebíči

2. 6. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna v Třebíči novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Knihovna města Olomouce

31. 5. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Knihovna města Olomouce novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Město Kroměříž

27. 5. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stalo Město Kroměříž novým členem federace eduID.cz.

Nový člen federace — Institut umění – Divadelní ústav

20. 5. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stal Institut umění – Divadelní ústav novým členem federace eduID.cz.

Federativní autentizace u ČSN Online

13.5.2021

Pro univerzity s Identity Providerem registrovaným v eduID.cz je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u ČSN Online. Otestování proběhlo úspěšně na Vysokém učení technickém v Brně a na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Návod k nastavení je vystaven.

Nový člen federace — Husova knihovny Říčany

29. 4. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Husova knihovny Říčany novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Správa informačních technologií města Plzně

29. 4. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Správa informačních technologií města Plzně novým členem federace eduID.cz.

Podpora Seamless Access u AIP Publishing - Scitation

29.4.2021

AIP Publishing jsou dalším poskytovatelem, který pro institucionální přihlášení využívá standardizované tlačítko Seamless Access. Další podrobnosti k institucionálnímu přihlašování u AIP Scitation jsou uvedeny v návodu.

Podpora Seamless Access u IOP Publishing

28.4.2021

IOP Publishing jsou dalším poskytovatelem, který pro institucionální přihlášení využívá standardizované tlačítko Seamless Access. Další podrobnosti k institucionálnímu přihlašování u IOPscience jsou uvedeny v návodu.

Nový člen federace — University of New York in Prague

28. 4. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala University of New York in Prague novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nastavení federativní autentizace u Ex Libris Alma

16.4.2021

Návod k nastavení federativní autentizace u cloudového knihovního systému Alma od Ex Libris je vystaven. Návod byl připraven ve spolupráci s Univerzitou Karlovou.

Nový člen federace — Městská knihovna Slavoj ve Dvoře Králové nad Labem

14. 4. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Slavoj ve Dvoře Králové nad Labem novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Havířov

14. 4. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Havířov novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Státní oblastní archiv v Plzni

14. 4. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stal Státní oblastní archiv v Plzni novým členem federace eduID.cz.

Federativní autentizace u Národní digitální knihovny

10.4.2021

Na webináři Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně ve čtvrtek 8.4. představil dr. Vít Richter zpřístupnění děl nedostupných na trhu včetně federativní autentizace eduID.cz. Záznam webináře je vystaven.

Federativní autentizace u JoVE

10.4.2021

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u JoVE. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Nový člen federace — Chomutovská knihovna

30. 3. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Chomutovská knihovna novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně

30. 3. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně novým členem federace eduID.cz.

Nový člen federace — Městská knihovny Boskovice

29. 3. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovny Boskovice novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Technologická agentura České republiky

1. 3. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Technologická agentura České republiky novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Vyšší odborná škola publicistiky

1. 3. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Vyšší odborná škola publicistiky novým členem federace eduID.cz.

Nový člen federace — Městská knihovna Frýdek-Místek

25. 2. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Frýdek-Místek novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Změna platformy u De Gruyter

24. 2. 2021

De Gruyter přešli na platformu LibLynx, návod k nastavení je upraven.

Nový člen federace — Anglo-americká vysoká škola

19. 2. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Anglo-americká vysoká škola novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Zpřístupnění kompletních digitálních knihoven prodlouženo do konce června 2021

11.2.2021

Mimořádné zpřístupnění kompletních digitálních sbírek Národní knihovny, Národní technické knihovny, Knihovny Akademie věd ČR, Moravské zemské knihovny, Městské knihovny v Praze a Univerzity Karlovy bylo prodlouženo do konce června 2021. Přístup je zajištěn federativní autentizací eduID.cz.

Nový člen federace — Nemocnice Pardubického kraje

20. 1. 2021

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Nemocnice Pardubického kraje novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Federativní autentizace u portálu European Open Science Cloud

20.1.2021

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN a s podporou entity kategorie Research & Scholarship je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u portálu EOSC (European Open Science Cloud).

CESNET byl v závěru minulého roku přijat za řádného člena EOSC, kde bude jako zástupce konsorcia e-INFRA CZ reprezentovat Českou republiku. V oblasti vědeckých dat Evropská unie usiluje o snížení bariér pro volný přístup k datům a výsledkům výzkumu a vývoje z veřejných zdrojů a podporu jejich využití v praxi. Zapojením do EOSC, prostřednictvím e-INFRA CZ, nabídne Česká republika společný výzkumný prostor s volně dostupnými službami pro uchovávání, zpracovávání, sdílení, analýzu a opakované použití vědeckých dat.

Otestování přihlášení proběhlo úspěšně v CESNET a v Národní technické knihovně.

Federativní autentizace u Sage Knowledge

7.1.2021

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u Sage Knowledge. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a na Univerzitě Karlově.

Federativní autentizace u ICE Virtual Library

4.1.2021

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u ICE Virtual Library. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně v Národní technické knihovně.

Poslední úprava:: 2022/01/06 14:47