cs:news:2020

Obsah

Archiv novinek roku 2020

Federativní autentizace u PubMed

16.12.2020

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u PubMed. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně na CESNET a na Univerzitě Karlově.

Nový člen federace — Městská knihovna Rožnova pod Radhoštěm

14. 12. 2020

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Rožnova pod Radhoštěm novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Národní ústav duševního zdraví

9. 12. 2020

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stal Národní ústav duševního zdraví novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Ústav státu a práva AV ČR

27. 11. 2020

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stal Ústav státu a práva AV ČR novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Zpřístupnění digitálních knihoven prodlouženo

2.12.2020

Na základě souhlasu Svazu českých knihkupců a nakladatelů a kolektivních správců autorských práv DILIA a OOA-S bylo prodlouženo zpřístupnění digitálních sbírek knihoven s autentizací uživatelů přes eduID.cz do konce ledna 2021. Kromě Národní knihovny a Národní technické knihovny digitalizované dokumenty zpřístupňují také Knihovna Akademie věd ČR a Moravská zemská knihovna.

Federativní autentizace u RSC

1.12.2020

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u Royal Society of Chemistry (RSC). Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně na Univerzitě Karlově a na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Nový člen federace — Národní bezpečnostní úřad

27. 11. 2020

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stal Národní bezpečnostní úřad novým členem federace eduID.cz.

Podpora Seamless Access u Taylor& Francis Online

26.11.2020

Taylor&Francis jsou dalším poskytovatelem, který pro institucionální přihlášení u platformy Online využívá integraci služby Seamless Access. Další podrobnosti k institucionálnímu přihlašování u Taylor&Francis Online jsou uvedeny v návodu.

Nový člen federace — Školy PRIGO

24. 11. 2020

Registrací poskytovatele identit (IdP) se staly Školy PRIGO novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Tlačítko pro přihlášení a WAYF u IEEE jsou ekvivaletní standardu Seamless Access

11.11.2020

IEEE jsou dalším poskytovatelem, který pro institucionální přihlášení použili tlačítko a WAYF ekvivaletní doporučení Seamless Access. Další podrobnosti k institucionálnímu přihlašování u IEEE Xplore jsou uvedeny v návodu.

Zpřístupnění digitální knihovny NTK

3.11.2020

Studenti a pedagogové vysokých škol a vyšších odborných škol registrovaných v eduID.cz mohou od 3. listopadu 2020 využívat on-line přístup k digitální knihovně Národní technické knihovny dočasně po dobu uzavření knihoven. Národní technická knihovna zpřístupňuje své digitální sbírky obdobně jako včera Národní knihovna a Moravská zemská knihovna na základě souhlasu kolektivních správců autorských práv DILIA, OOA-S a souhlasu od Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Zpřístupněno je více než 2 000 titulů. Pro přihlášení je možné využívat účty z vysokových škol, knihoven a dalších organizací s Identity Providerem registrovaným v eduID.cz.

Mimořádně zpřístupněný digitální fond NTK je dostupný na adrese https://kramerius-vs.techlib.cz/.

Zpřístupnění digitálních knihoven NK ČR a MZK

2.11.2020

Studenti a pedagogové vysokých škol a vyšších odborných škol registrovaných v eduID.cz mohou od 2. listopadu 2020 využívat on-line přístup k digitálním fondům Národní knihovny a Moravské zemské knihovny dočasně po dobu uzavření knihoven. Národní knihovna získala ke zveřejnění souhlas kolektivních správců autorských práv, konkrétně spolku DILIA, OOA-S a také souhlasné stanovisko Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Zpřístupněno je více než 215 000 titulů monografií a periodik. Pro přihlášení je možné využívat účty z vysokových škol a knihoven.

Kompletní digitální fondy NK ČR a MZK jsou dostupné na adresách https://www.ndk.cz/ a https://dnnt.mzk.cz/.

Federativní autentizace u ASCE

20.10.2020

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u ASCE. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně na Univerzitě Karlově.

Federativní autentizace u CEEOL

20.10.2020

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u CEEOL. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně na Univerzitě Karlově.

Podpora Seamless Access u Wiley

9.10.2020

Wiley jsou dalším poskytovatelem, který pro institucionální přihlášení využívá tlačítko podle doporučení Seamless Access. Další podrobnosti k institucionálnímu přihlašování u Wiley jsou uvedeny v návodu.

Nový člen federace — Městská knihovna Holešov

8. 10. 2020

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Holešov novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Orlová

2. 10. 2020

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Orlová novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Kolín

2. 10. 2020

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Kolín novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Klatovy

2. 10. 2020

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Klatovy novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Podpora Seamless Access u Science Direct

2.9.2020

Elsevier jsou dalším poskytovatelem, který pro institucionální přihlášení využívá tlačítko podle doporučení Seamless Access. Elsevier pracují na tom, aby federativní autentizace byla primární metodou autentizace. Další podrobnosti k institucionálnímu přihlašování jsou uvedeny v návodu k Science Direct.

Federativní autentizace u portálu GENI

29.7.2020

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN a s podporou entity kategorie Research & Scholarship je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u portálu GENI. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně v CESNET.

Federativní autentizace u Science

27.7.2020

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u prestižního časopisu Science vydávaného American Association for the Advancement of Science (AAAS). Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně v Národní technické knihovně.

Nový člen federace — Knihovna Jiřího Mahena v Brně

14. 7. 2020

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Knihovna Jiřího Mahena v Brně novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Jaroměř

13. 7. 2020

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Jaroměř novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Knihovna Kroměřížska

13. 7. 2020

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Knihovna Kroměřížska novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Federativní autentizace u Knovel

30.6.2020

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u Knovel. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně na ČVUT, VŠCHT a na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Federativní autentizace s podporou Seamless Access u BOOKPORT

24.6.2020

Pro členy eduID.cz je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení na platformě BOOKPORT. Přihlášení je podle doporučení Seamless Access. Návod k nastavení je vystaven, otestování proběhlo úspěšně na Univerzitě Karlově a v Národních technické knihovně.

Podpora Seamless Access u ProQuest

19.6.2020

ProQuest jsou dalším poskytovatelem, který pro institucionální přihlášení využívá tlačítko podle doporučení Seamless Access. V nové verzi rozhranní ProQuest spuštěné tento týden je volně přístupné plnotextové vyhledávání a zobrazování abstraktů více než 900 mil. odborných dokumentů na platformě ProQuest. Volně přístupné jsou i Open Access dokumenty zobrazované ve výsledcích vyhledávání. Po přihlášení jsou úspěšně autorizovaným uživatelům k dispozici dále plné texty licencovaných dokumentů. Další podrobnosti k institucionálnímu přihlašování jsou uvedeny v návodu k ProQuest.

Federativní autentizace u CABI

19.6.2020

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení na platformách CABI. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně na Mendelově univerzitě v Brně a na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Federativní autentizace u Národní digitální knihovny DNNT

29.5.2020

Namísto Národní digitální knihovny VŠ byla spuštěna Národní digitální knihovna DNNT, ve které je registrovaným čtenářům knihoven k dispozici vzdálený přístup k dílům nedostupným na trhu vydaným na území České republiky do roku 1989. Přístup do Národní digitální knihovny DNNT je zajištěn federativní autentizací.

Nový člen federace — Knihovna města Plzně

20. 5. 2020

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Knihovna města Plzně novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Federativní autentizace u digitalního repozitáře NTK

30.4.2020

U digitálních repozitáře Národní technické knihovny byla doplněna federativní autentizace. Na základě dohody mezi Národní knihovnou ČR a Dilia, z. s. a se souhlasem Ochranné organizace autorské byly pro pedagogy a vědecké pracovníky institucí na úrovni vysokých škol a jejich studenty zpřístupněny všechny digitalizované tituly z fondů uvedených knihoven, které byly doposud dostupné pouze ze studoven knihovny.

Podpora Seamless Access u ACS

28.4.2020

American Chemical Society jsou po Nature dalším poskytovatelem, který pro federativní autentizaci využívá Seamless Access tlačítko a WAYF / DS. Další podrobnosti jsou uvedeny v návodu k ACS.

Nová syntax WAYFless odkazů u Wiley

24.4.2020

V návodu k nastavení u Wiley je popsána nová syntax WAYFless odkazů. Starší syntax WAYFless odkazů zůstává funkční.

Federativní autentizace u OSA Publishing

20.4.2020

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení na platformě OSA Publishing. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně v Národní technické knihovně.

Zrušení testovací federace czTestFed

16. 4. 2020

Došlo k definitivnímu zrušení testovací federace czTestFed. Federace již nebyla nadále potřebná a navíc občas způsobovala zmatení kvůli jinému zdroji metadat, jinému WAYFu, chybějícím poskytovatelům identit (IdP) atd.

Testovací služby (SP) bylo možné již několik měsíců registrovat přímo ve federaci eduID.cz, takže pro ty se nemění absolutně nic. Testovací poskytovatelé identit v eduID.cz, jejichž časově omezenou registraci je nutné zdůvodnit, budou označeni kategorií Hide from Discovery, aby se standardně nezobrazovali ve WAYFu.

Drobnou změnou v tomto ohledu samozřejmě je, že pro registraci SP a/nebo IdP je nutné mít vyřešené administrativní záležitosti za danou organizaci. V případě nejasností nás neváhejte kontaktovat na info@eduid.cz.

Federativní autentizace u digitalních repozitářů knihoven

14.4.2020

U digitálních repozitářů Národní knihovny, Moravské zemské knihovny a Knihovny Akademie věd ČR byla doplněna federativní autentizace. Na základě dohody mezi Národní knihovnou ČR a Dilia, z. s. a se souhlasem Ochranné organizace autorské byly pro pedagogy a vědecké pracovníky institucí na úrovni vysokých škol a jejich studenty zpřístupněny všechny digitalizované tituly z fondů uvedených knihoven, které byly doposud dostupné pouze ze studoven knihoven.

Nový člen federace — Městská knihovna ve Svitavách

2. 3. 2020

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna ve Svitavách novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Federativní autentizace u NEJM

6.1.2020

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení na platformě New England Journal of Medicine (NEJM). Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně na Univerzitě Karlově a ve Fakultní nemocnici u sv.Anny v Brně.

Poslední úprava:: 2024/01/11 10:14