cs:news:2022

Obsah

Archiv novinek roku 2022

Nový člen federace — Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví

16. 12. 2022

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví novým členem federace eduID.cz.

Nový člen federace — Městská knihovna Antonína Marka Turnov

14. 12. 2022

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Antonína Marka Turnov novým členem federace eduID.cz.

Nový člen federace — Caritas VOŠ sociální

24. 11. 2022

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Caritas VOŠ sociální novým členem federace eduID.cz.

Přihlášení účtem Connect u PNAS

22.11.2022

PNAS podporují přihlášení ůčtem Connect. Účet Connect od Atypon slouží jako celoživotní akademická identita. U účtu Connect je možné přihlášením přes eduGAIN propojit ůčty z univerzit a knihoven. Platnost afiliace je 3 měsíce. Pro přihlášení účtem Connect u služeb jako PNAS je možné použít účty Apple, Google, Microsoft, ORCID nebo Twitter. Přihlášení účtem Connect je personalizové. Otestování proběhlo úspěšně v Národní technické knihovně.

Prezentace a záznam z workshopu AAI

16.11.2022

Záznam a prezentace z Workshopu AAI z 9.11. jsou vystavené. Na workshopu byly kromě jiného prezentovány passwordless přihlašování s multifaktorovou autentizací.

Autentizace, autorizace a identity – Workshop AAI

1.11.2022

Zveme 9. 11. na workshop AAI. Úvodní slovo bude mít ředitel CESNETu Jakub Papírník, Jan Oppolzer vystoupí s přednáškou Nasazení MFA na Shibboleth IdP, Slávek Licehammer s přednáškami AAI v akademii a Technické řešení pro Erasmus without papers. Odborně nabitý program začíná v 10:00 v nových prostorách CESNET.

Podpora Seamless Access u Cambridge University Press Core, De Gruyter a IEEE

24.10.2022

Cambridge University Press Core, De Gruyter a IEEE jsou dalšími poskytovateli, kteří pro institucionální přihlášení využívají standardizované tlačítko a WAYF/DS Seamless Access. U e-knih v BOOKPORT se zobrazuje nové tlačítko pro přihlášení vizuálně podobné s designem Seamless Access, ale barevně odlišené a optimalizované pro eduID.cz.

Federativní autentizace u Publi

21.10.2022

Pro členy eduID.cz je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u Publi. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně na Univerzitě Karlově v Praze, v Národní technické knihovně a na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně .

Federativní autentizace u Proceedings of the National Academy of Sciences

21.10.2022

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně na Univerzitě Karlově v Praze.

Anonymní a personalizovaný přístup u EBSCOhost

20.10.2022

EBSCOhost podporuje při institucionálním přihlášení anonymní i personalizovaný přístup. Typ přístupu s ohledem na institucionální politiku k ochraně soukromí a preference uživatelů se řídí uvolňovanými atributy. Podrobnosti jsou uvedeny v návodu.

Změna v přihlašování přes eduID.cz u Knihovny.cz&ZÍSKEJ

20.10.2022

V eduID.cz bylo ukočeno přihlašování účty Facebook. Na portálu Knihovny.cz se službou ZÍSKEJ bude ukončeno přihlašování účty Facebook ke konci října. Kromě přihlašování účty z knihoven zapojených v portálu je možné využívat přihlášení účty mojeID, Google a LinkedIn. V portálu je možné si propojit účet mojeID, Google, LinkedIn s účty z knihoven. Po propojení je pak možné na portálu na jedno přihlášení oblíbeným ůčtem pracovat s ohledem na platné registrace v několika knihovnách.

Přihlašování přes eduID.cz u Knihovny.cz&ZÍSKEJ, PressReader a BOOKPORT

17.8.2022

Prostřednictvím eduID.cz mohou čtenáři získat přístup ke službám několika knihoven najednou. Portál Knihovny.cz se službou ZÍSKEJ nabízí personalizovaný přístup k 33 knihovnám v České republice se fondem dohromady přes 2,6 miliónu knih. Přes eduID.cz se mohou čtenáři přihlásit také ke službě PressReader zpřístupňující denní tisk a časopisy a ke službě BOOKPORT s nabídkou bezmála 9000 odborných knih i beletrie. Více v tiskové zprávě CESNET.

Federativní autentizace u JCR

17.8.2022

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u Journal Citation Reports (JCR). Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně v CESNET a na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Nový člen federace — Městská knihovna Nymburk

26. 7. 2022

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Nymburk novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městské muzeum a knihovna Čáslav

16. 5. 2022

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stalo Městské muzeum a knihovna Čáslav novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Revmatologický ústav

11. 4. 2022

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stal Revmatologický ústav novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Federativní autentizace u PressReader

8.4.2022

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u PressReader. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně v Městské knihovně v Praze.

Nový člen federace — Městská knihovna Rokycany

25. 3. 2022

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Rokycany novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Neratovice

25. 3. 2022

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Neratovice novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Policejní akademie České republiky v Praze

18. 3. 2022

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Policejní akademie České republiky v Praze novým členem federace eduID.cz.

Anonymní a personalizovaný přístup u ScienceDirect

10.3.2022

Elsevier ScienceDirect podporuje při institucionálním přihlášení anonymní i personalizovaný přístup. Typ přístupu s ohledem na institucionální politiku k ochraně soukromí a preference uživatelů se řídí uvolňovanými atributy. Podrobnosti jsou uvedeny v návodu.

eduID.cz WAYF/DS v nové verzi Centrálního portálu knihoven

10.3.2022

Na začátku března byla do ostrého provozu spuštěna nová verze Centrálního portálu knihoven - Knihovny.cz. V novém portálu lokální WAYF/DS nahradil WAYF/DS eduID.cz, přihlašování je díky tomu výrazně přehledější. V portálu si uživatelé mohou propojovat identity z knihoven a identity mojeID, Google, LinkedIn a Facebook. Portál uživatelům nabízí služby s ohledem na afiliace ke knihovnám, kde uživatelé mají platnou registraci.

Podpora Seamless Access u Ovid

10.3.2022

Ovid jsou dalším poskytovatelem, který pro institucionální přihlášení využívá standardizované tlačítko Seamless Access. Obdobně jako u IOPscience je tlačítko Seamless Access kombinováno s WAYF/DS Open Athens. Další podrobnosti k institucionálnímu přihlašování u Ovid jsou uvedeny v návodu.

Nový Service Provider u Oxford Journals

7.3.2022

Oxford University Press přešli u Oxford Journals na nový Service Provider, nová syntax WAYFless odkazů je uvedena v návodu k nastavení. Otestování nových WAYFless odkazů proběhlo úspěšně v Knihovně Akademie věd ČR a na Univerzitě Karlově.

Federativní autentizace u Society for Industrial and Applied Mathematics

28.2.2022

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM). Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně na Univerzitě Karlově.

Federativní autentizace u American Physical Society

10.2.2022

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u American Physical Society (APS). Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně na Českém vysokém učení technickém v Praze a v Národní technické knihovně.

Anonymní a personalizovaný přístup u Wiley Online Library

1.2.2022

Wiley podporují při institucionálním přihlášení anonymní i personalizovaný přístup. Typ přístupu s ohledem na institucionální politiku k ochraně soukromí a preference uživatelů se řídí uvolňovanými atributy. Podrobnosti k nastavení jsou uvedeny v návodu.

Federativní autentizace u MIT Press

19.1.2022

Pro členy eduID.cz s Identity Providerem registrovaným v eduGAIN je k dispozici federativní autentizace, institucionální přihlášení u MIT Press. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Nový člen federace — Městská knihovna Milovice

17. 1. 2022

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Milovice novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Vysoká škola evropských a regionálních studií

6. 1. 2022

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Vysoká škola evropských a regionálních studií novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Poslední úprava:: 2023/06/27 15:08