cs:news:2012

Archiv novinek roku 2012

Debug u EBSCOhost

11.12.2012

V popisu konfigurace u EBSCOhost byla opravena debug URL. Díky Janu Markovi z Jihočeské univerzity za dopátrání nové syntaxe!

Federativní autentizace u Naviga

6.12.2012

SUWECO se systémem Naviga se přidává mezi poskytovatale nabízejících shibbolethovou autentizaci pro členy federace eduID.cz.

Naviga je služba pro vyhledávání v elektronických informačních zdrojích s technologii ElasticFind (souběžné vyhledávání pro online i offline zdroje včetně vlastních individuálních databázi knihoven jako jsou OPAC katalogy atd.) – jednotný přistupový bod k vyhledáváni ve všech dostupných záznamech.

Otestování úspěšně proběhlo na Univerzitě Karlově v Praze.

Identity Provider MUNI registrovaný v eduGAIN

7.11.2012

Identity Provider Masarykovy univerzity v Brně je registrovaný v eduGAIN. Metadata Identiy Providera jsou publikována eduID.cz pro eduGAIN a jsou součástí metadat eduGAIN.

Jednotné přihlášení do osobního účtu u Elsevier a dokončení implementace federativní autentizace u eReading

5.11.2012

U Elsevier Science Direct, Scopus and Applications je nyní k dispozici přihlášení do osobního účtu pomocí účtu z domovské univerzity, knihovny. Při použití federativní autentizace eduID.cz u Elsevier se tedy obdobně jako u Web Of Knowledge, ebrary, Citace Pro, eReading uživatelé těší z jednotného přihlášení až na úroveň osobního účtu cílové služby.

U eReading byla úspěšně dokončena implementace federativní autentizace. Přístup k českým elektronickým knihám a časopisům z českých univerzit na platformě eReading je v produkčním provozu. eReading přináší technicky nejpokročilejší platformu pro zpřístupnění elektronických knih a časopisů v knihovnách - federativní autentizace, jednotné přihlášení na úroveň osobního účtu, propojení obsahu dostupného na základě instucionálního nákupu a osobních nákupů, podpora formátů ePub, mobi, PDF, nejširší možná podpora čteček, tabletů a počítačů, kompletní e-knihy a e-časopisy nedělené po kapitolách, článcích.

Repozitář Clarin registrovaný v eduGAIN

28.10.2012

Repozitář projektu LINDAT-Clarin Ústavu formální a aplikované lingvistiky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze je registrovaný v eduGAIN. Metadata Service Providera repozitáře jsou publikována eduID.cz pro eduGAIN a jsou součástí metadat eduGAIN.

eduGAIN

25.10.2012

Návod pro registraci v eduGAIN je vystavený. V eduGAIN mají registrovaný Identity Provider CESNET a Univerzita Karlova v Praze. V eduGAIN je registrovaný také testovací Service Provider eduID.cz. Registraci v eduGAIN připravují kolegové z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze pro Service Provider zapojený v mezinárodním projektu Clarin. Kolegové na Masarykově Univerzitě v Brně připravují registraci v eduGAIN pro Service Provider hypertextových atlasů Atlases registrovný doposud v 11ti národních federacích.

Nový člen federace eduID.cz - VŠCHT

22.10.2012

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze se stala členem federace eduID.cz.

Upgrade u Ovid, beta testování u Proquest a eReading

17.10.2012

Ovid provedli upgrade ze Shibboleth Service Provider 1.3 na Open Athens Service Provider. Lokální WAYF byl upgraedován na nový lokální Discovery Service. Podporu SAML 2.0 Ovid připravují do dalšího upgrade. Změny v metadatech se u Identity Providerů promítnou automaticky.

Shibbolethová autentizace u Proquest probíhá beta testováním na Masarykově Univerzitě v Brně, v Knihovně akademie věd a na Univerzitě Karlově v Praze. U eReading probíhá beta testování na Univerzitě Karlově v Praze, na Vysoké škole ekonomické a na několika dalších univerzitách.

Nová syntax WAYFless odkazů u Elsevier

10.10.2012

Podle dokumentace poskytnuté Elsevier byl aktualizován popis vytvoření WAYFless odkazu k Science Direct a Scopus.

Cambridge

4.9.2012

Cambridge University Press upřesňují termín provedení upgrade Service Providera na 5.9.2012. CUP provedou upgrade Shibboleth SP z verze 2.1 na verzi 2.4.3, 1k certifikát nahradí 2k certifikátem. V metadatech eduID.cz je již nový 2k certifikát registrovaný.

Mezi další zajímavé novinky u CUP patří možnost přihlášení do svého osobního účtu pomocí Twitter, Facebook nebo Google. Fanoušky Kindle také potěší nová funkce odeslání článku na Kindle.

Elsevier

2.9.2012

Elsevier provedli úspešně upgrade Service Providera. Metadata Elsevier v eduID.cz jsou nyní podepsána 2k certifikátem, Elsevier po upgrade podporují SAML 2 a shibbolethové jednotné přihlášení je nyní konzistentně k dispozici u všech služeb: Scopus, Science Direct, Hub, Applications, SciVerse.

Proquest

29.8.2012

Proquest úspěšně otestovali federativní autentizaci v rámci testovací federace czTestFed. Produkční spuštění federativní autentizace pro eduID.cz je plánováno ke konci září 2012.

Nový certifikát u BMJ, plánovaný upgrade u Cambridge

27.7.2012

V metadatech eduID.cz je uvedený nový certifikát Service Providera British Medical Journals. Změna se v metadatech Identity Providerů promítne automaticky.

Cambridge University Press plánují upgrade Shibboleth Service Providera na verzi 2.3.4 s doplněním 2048-bitového certifikátu. Upgrade je plánovaný na 3tího či 6tého srpna 2012 s denním výpadkem federativní autentizace v té době.

Nový certifikát u Wiley

18.7.2012

V metadatech eduID.cz je uvedený nový certifikát Service Providera Wiley. Změna se v metadatech Identity Providerů promítne automaticky.

Federativní autentizace u Emerald

2.6.2012

Emerald Group Publishing Limited se přidává mezi poskytovatale el. zdrojů nabízejících shibbolethovou autentizaci pro členy federace eduID.cz. Federativní autentizace je k dispozici v desktopovém i mobilním rozhranní platformy Emerald Insight.

Otestování úspěšně proběhlo na Univerzitě Karlově v Praze, v Národní knihovně ČR, v Knihovně Akademie věd ČR a na Vysokém učení technickém v Brně.

Přístup přes Shibboleth mají k dispozici všichni zákazníci Emerald, kteří jsou členy eduID.cz:

Podrobnosti pro správce jsou vystaveny.

Nové stránky Shibboleth

17.4.2012

Konzorcium Shibboleth spustilo nové webové stánky Shibboleth. Podrobnosti k novinkám jsou uvedeny v aktualitě na nových stránkách.

Plánovaný upgrade u Elsevier

17.4.2012

Na konec července 2012 plánují Elsevier upgrade Shibboleth Service Providera. Upgrade kromě jiného přinese podporu SAML 2.

Federativní autentizace u Citace Pro

5.4.2012

U systému Citace Pro byla spuštěna federativní autentizace. Federativní autentizaci nyní využívají Vysoké učení technické v Brně, Masarykova univerzita a Univerzita Karlova v Praze. V rámci zkušebního přístupu také Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava a Univerzita Palackého v Olomouci.

Citace PRO vychází z oblíbeného generátoru citací Citace.com a přidává funkce referenčního manažeru. Systém se vyznačuje podporou vícera citačních stylů. Uživatelé mají k dispozici úložiště dokumentů a funkce umožňující spolupráci při tvorbě citací.

Wilson, Ovid, ebrary

19.3.2012

V únoru 2012 byl dokončen převod databází Wilson z platformy WilsonWeb na platformu EBSCOhost. Databáze Wilson jsou od začátku února 2012 dostupné výhradně na platformě EBSCOhost. Návod k nastavení přístupu přes Shibboleth u platformy WilsonWeb jsme ze stránek eduID.cz stáhli.

U platformy OvidSP byl minulý týden doplněn nový certifikát. V metadatech u Identity Providerů se změna promítne automaticky.

V aplikaci ebrary pro iOS není zatím možné přímé přihlášení pomocí federativní autentizace. V aplikaci je možné se přihlašovat facebookovým účtem a facebookový účet je před tím potřeba propojit při přihlášení na webu přes Shibboleth v rámci federativní autentizace.

Nový člen federace eduID.cz - VŠE

19.1.2012

Vysoká škola ekonomická se stala členem federace eduID.cz.

Federativní autentizace u Jednotné informační brány

3.1.2012

U Jednotné informační brány, u Oborové brány Knihovnictví a informační věda a u Oborové bráně Musica byla ke konci roku 2011 spuštěna federativní autentizace. Podrobnosti uvádí aktualita na informačních stránkách Jednotné informační brány.

Poslední úprava:: 2019/12/16 10:38