Obsah

Archiv novinek roku 2023

Migrace Knovel na platformu Elsevier

19.12.2023

Knovel bude od 30. ledna 2024 používat platformu Elsevier. Dojde ke změně Service Providera, WAYFless odkazů, podrobností jsou uvedeny v návodu.

Institucionální přihlášení u FABRIC

28.11.2023

Pro členy eduID.cz s registrací IdP v eduGAIN je k dispozici institucionální přihlašování u FABRIC. Služba využívá kategorii entit Personalized Access, návod k nastavení je vystaven. Otestování příhlášení proběhlo úspěšně na CESNET.

Tlačítko Seamless Access v Chrome

26. 11. 2023

Chování tlačítka Seamless Access ve webových prohlížečích ovlivňuje nastavení ke cookies třetích stran. V Chrome je možné chování ovlivnit nastavením Storage Partitioning. Více ve článku Seamless Access.

Nový člen federace — Státní zdravotní ústav

20. 11. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stal Státní zdravotní ústav novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Institucionální přihlášení u O’Reilly

8.11.2023

Pro členy eduID.cz s registrací IdP v eduGAIN je k dispozici institucionální přihlašování u O’Reilly. Návod k nastavení je vystaven. Otestování nového Service Providera proběhlo úspěšně na Vysokém učení technickém v Brně.

Nový člen federace — Parlamentní knihovna ČR

23. 10. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Parlamentní knihovna ČR novým členem federace eduID.cz.

Nový člen federace — Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk

27. 9. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk novým členem federace eduID.cz.

Nový člen federace — Městská knihovna v Milevsku

27. 9. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna v Milevsku novým členem federace eduID.cz.

Institucionální přihlášení u CEEOL

31.8.2023

Institucionální přihlášení u CEEOL je pro členy eduID.cz opět k dispozici. CEEOL nově podporují kategorii Anonymous Access. Návod k nastavení je vystaven. Otestování nového Service Providera proběhlo úspěšně na Univerzitě Karlově.

Institucionální přihlášení u SciFlow

10.8.2023

Pro členy eduID.cz je k dispozici institucionální přihlášení u SciFlow. Návod k nastavení je vystaven. Otestování proběhlo úspěšně na VŠCHT.

Změna platformy u Science

7. 9. 2023

AAAS Science přešli z platformy z Highwire na Atypon. Změnila se syntax WAYFless odkazů a požadované atributy. Podrobnosti jsou uvedeny v návodu.

Změna požadovných atributů u DNNT

19. 7. 2023

U DNNT je nová sada požadovaných atributů, podrobnosti jsou uvedeny v návodu.

Nový člen federace — Knihovna Dr. Emanuela Bořického

14. 7. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Knihovna Dr. Emanuela Bořického novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Knihovna Ignáta Herrmanna a Informační centrum Chotěboř

14. 7. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Knihovna Ignáta Herrmanna a Informační centrum Chotěboř novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Katolické gymnázium Třebíč

14. 7. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stalo Katolické gymnázium Třebíč novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Požadované atributy u Ovid a JSTOR

5. 6. 2023

Ovid a JSTOR pro přístup požadují atributy eduPersonScopedAffiliation a eduPersonEntitlement. Při federativní autentizaci tedy jde o anonymní přístup na úrovni kategorie Anonymous Access bez možnosti SSO s personalizací. Podrobnosti jsou upřesněny v návodech Ovid a JSTOR.

Nový člen federace — Collegium Carolinum

16. 5. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stalo Collegium Carolinum novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Klimkovice

10. 5. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Klimkovice novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

24. 4. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Varnsdorf

5. 4. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Varnsdorf novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Výzkumný a zkušební letecký ústav

27. 3. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stal Výzkumný a zkušební letecký ústav novým členem federace eduID.cz.

Oslavte březen – měsíc čtenářů s eduID.cz

17. 3. 2023

Oslavení března - měsíce čtenářů si můžete užít s přihlášením přes eduID.cz u služeb Knihovny.cz se ZÍSKEJ, BOOKPORT nebo PressReader - viz aktualita CESNET.

Nový člen federace — Středisko služeb školám Plzeň

1. 3. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stalo Středisko služeb školám Plzeň novým členem federace eduID.cz.

Automatické aktivace přihlašování v portálu GENI

21. 2. 2023

Přihlášení v portálu GENI je aktivováno automaticky pro organizace s IdP s registrovaným v eduGAIN a s podporou R&S. Další podrobnosti jsou uvedeny v návodu.

pairwise-id u Elsevier

20. 2. 2023

Elsevier podporuje nový atribut pairwise-id namísto zastaralých eduPersonTargetedID a eduPersonPrincipalName. Elsevier doporučují uvolňovat pairwise-id souběžně s eduPersonTargetedID / eduPersonPrincipalName několik měsíců pro přemapování profilů uživatelů. pairwise-id je součástí atributového bundle nové kategorie REFEDS Pseudonymous Access.

Nová Identity platform u ScienceDirect

15. 2. 2023

Nová Elsevier Identity Platform umožňuje v ScienceDirect autorizaci uživatelů na úroveň fakult, kateder univerzit. Podrobnosti jsou uvedeny v návodu k ScienceDirect.

Nový člen federace — Unicorn Vysoká škola

14. 2. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala univerzita Unicorn Vysoká škola novým členem federace eduID.cz.

DNNT v SVK HK

8. 2. 2023

V rámci služby Díla nedostupná na trhu (DNNT) jsou nyní dostupné také zdigitalizované dokumenty ze Studijní vědecké knihovny v Hradci Králové.

Služba DNNT je dostupná pro 1,6 mil. registrovaných uživatelů. Službu organizuje Národní knihovna ČR, licence na využívání služby platí pro celou síť knihoven ČR. Dokumenty z DNNT jsou vyhledatelné v Centrálním portálu knihoven ČR Knihovny.cz.

Výpadek přihlašování u CEEOL

27. 1. 2023

Central and Eastern European Online Library (CEEOL) řeší dlouhodobější výpadek federativní autentizace. Doporučujeme zatím využít alternativní přístup přes EZproxy jako na Univerzitě Karlově.

Aktualizace k 30.1.2023: CEEOL pracují na re-implementaci federativní autentizace. Budeme informovat, jak federativní autentizace bude u CEEOL opět dostupná.

Nový člen federace — University College Prague

19. 1. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala univerzita University College Prague novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Národní informační a poradenské středisko pro kulturu

13. 1. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stalo Národní informační a poradenské středisko pro kulturu novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Vratimov

13. 1. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Vratimov novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Prostějov

13. 1. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Prostějov novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Místní knihovna Dobrá

11. 1. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Místní knihovna Dobrá novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Rokycany

11. 1. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Rokycany novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Neratovice

11. 1. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Neratovice novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Semily

9. 1. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Semily novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.

Nový člen federace — Městská knihovna Benešov

9. 1. 2023

Registrací poskytovatele identit (IdP) se stala Městská knihovna Benešov novým členem federace eduID.cz i mezinárodní federace eduGAIN.