cs:news:2013

Toto je starší verze dokumentu!


2013

?? Nový člen federace eduID.cz - UTB

:: 19.12.2013

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně dokončili registraci metadat Identity Providera a stali se plnohodnotným členem eduID.cz. !!

?? Popis nastavení u Microsoft Dreamspark

:: 15.12.2013

Návod k nastavení federativní autentizace u Microsoft Dreamspark je vystaven. !!

?? Nagios

:: 8.12.2013

Monitorovací systém Nagios provozovaný CESNET využívá federativní autentizaci eduID.cz. !!

?? Federativní autentizace u služby ČístBrno.cz

:: 8.12.2013

Služba ČístBrno.cz Moravské zemské knihovny v Brně byla zaregistrována v eduID.cz.

ČístBrno.cz - Knihy brněnských knihoven - je Discovery služba nad katalogy dvou univerzitních a dvou veřejných knihoven z Brna. !!

?? Nový člen federace eduID.cz - UOCHB AV ČR

:: 8.12.2013

Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR dokončili registraci metadat Identity Providera a stali se plnohodnotným členem eduID.cz. !!

?? Popis nastavení u JSTOR

:: 25.11.2013

Návod k nastavení federativní autentizace u JSTOR je vystaven. !!

?? Popis nastavení u eReading.cz

:: 20.11.2013

Návod k nastavení federativní autentizace u eReading.cz je vystaven. !!

?? Nový člen federace eduID.cz - JAMU

:: 8.11.2013

Janáčkova akademie múzických umění v Brně dokončila registraci metadat Identity Providera a stala se plnohodnotným členem eduID.cz. !!

?? Návody pro Proquest, JSTOR, ACM, Annual Reviews, Elsevier E Library.

:: 23.10.2013

Po otestování na Univerzitě Karlově v Praze připravujeme návody pro Proquest, JSTOR, Annual Reviews, Elsevier E Library. U Nature a Highwire pokračuje testování s pomocí Knihovny Akademie věd a Masarykovy univerzity v Brně. !!

?? Federativní autentizace u služeb Bydlení a WebCentrum MUNI

:: 21.10.2013

Služby Bydlení.Muni.cz a WebCentrum Masarykovy Univerzity v Brně byly zaregistrovány v eduID.cz.

Pomocí Portál Bydlení.Muni.cz si studenti nejen Masarykovy univerzity mohou hledat ubytování v Brně a okolí. WebCentrum slouží pro hosting webových prezentací. !!

?? Federativní autentizace u ACM, Elsevier E library

:: 16.10.2013

ACM a Elsevier E library se přidávájí mezi poskytovatale el. zdrojů, kteří nabídnou federativní autentizaci pro členy federace eduID.cz. Nyní probíhá testování na Univerzitě Karlově v Praze, České vysokém učení technickém v Praze, Masarykově univerzitě v Brně a v Knihovně akademie věd ČR. Po úspěšném dokončení testování budou vystaveny návody k aktivaci federativní autentizace pro ostatní členy eduID.cz. !!

?? Nový člen federace eduID.cz - ČZU

:: 19.9.2013

Česká zemědělská univerzita v Praze dokončila registraci metadat Identity Providera a stala se plnohodnotným členem eduID.cz. !!

?? Nový člen federace eduID.cz - Astronomický ústav AV ČR

:: 23.8.2013

Astronomický ústav Akademie věd České republiky dokončili registraci metadat Identity Providera a stali se plnohodnotným členem eduID.cz. !!

?? Federativní autentizace u Jídelníčků menz ČVUT

:: 21.8.2013

U služby Jídelníčky menz ČVUT byla doplněna federativní autentizace eduID.cz. Přihlášení je omezeno pro ČVUT a VŠCHT.

Po přihlášení se uživatelé mohou dozvědět stav konta, přehled odběrů jídel, popřípadě platnost karet. !!

?? Upgrade u Microsoft Dreamspark

:: 16.8.2013

Microsoft provedli upgrade metadat Dreamspark. Uprage umožní oveřování akademického statutu pomocí Microsoft AVE (Academic Verification Engine). Změny v metadatech se u Identity Providerů promítnou automaticky. !!

?? Nový člen federace eduID.cz - NTK

:: 6.8.2013

Národní technická knihovna dokončila registraci metadat Identity Providera a stala se plnohodnotným členem eduID.cz. !!

?? Federativní autentizace u Highwire

:: 26.7.2013

Highwire se přidávájí mezi poskytovatale el. zdrojů, kteří nabídnou federativní autentizaci pro členy federace eduID.cz. Nyní probíhá registrace metadat service providera. Po úspěšném otestování na Univerzitě Karlově v Praze budou vystaveny návody k aktivaci federativní autentizace pro zákazníky poskytovatelů. !!

?? Upgrade u BMJ

:: 24.7.2013

BMJ provedli upgrade metadat, doplněn byl nový certifikát. Změny v metadatech se u Identity Providerů promítly automaticky. !!

?? FileSender

:: 25.6.2013

Služba FileSender od CESNET využívá federativní autentizaci eduID.cz.

FileSender je webová služba pro předávání souborů, kterou mohou použít studenti a zaměstnanci akademických institucí v ČR pro účely výzkumu a vývoje. FileSender slouží pro předání souborů mezi dvojicí účastníků, kde alespoň jeden z nich musí mít účet ve federaci eduID.cz (případně ověřenou identitu z hostelu). !!

?? Federativní autentizace u Microsoft Office 365, upgrade Microsoft Dreamspark

:: 25.6.2013

Microsoft přidává Office 365 mezi poskytovatale nabízejících autentizaci pro členy federace eduID.cz. Pro ověření akademického statutu Microsoft využívá federativní autentizaci eduID.cz.

U Dreamspark připravují Microsoft upgrade. !!

?? Federativní autentizace u Nature, Annual Reviews a JSTOR

:: 25.6.2013

Nature Group Publishing, Annual Reviews a Ithaka Harbors provozující JSTOR se přidávájí mezi poskytovatale el. zdrojů, kteří nabídnou federativní autentizaci pro členy federace eduID.cz. Nyní probíhá registrace metadat service providerů, po úspěšném otestování na Univerzitě Karlově v Praze budou vystaveny návody k aktivaci federativní autentizace pro zákazníky poskytovatelů. !!

?? Nový způsob autentizace u DokuWiKi

:: 12.6.2013

V nedávné době vyšla nová verze DokuWiki, která poněkud mění způsob autentizace. Místo tzv. „backendu“ zavádí autentizační pluginy. V podstatě jde o tu samou funkcionalitu, ale zabalenou do „standardního“ pluginu se všemi výhodami z toho vyplývajícími. Shibboleth backend byl upravený do nového pluginu. Podrobnosti jsou uvedeny v GitHub repozitáři.

!!

?? Nové webové stránky eduID.cz, nové adresy WAYF/DS

:: 12.6.2013

Federace eduID.cz má nové, přehledněji uspořádané a doplněné webové stránky.

Upraveny byly také adresy WAYF/DS eduID.cz. V souhrnu technických detailů jsou nové adresy uvedeny. !!

?? Popis nastavení u MetaPress

:: 21.5.2013

Návod k aktivaci federativní autentizace u MetaPress je vystaven. !!

?? Upgrade u EBSCOhost

:: 16.4.2013

EBSCO v pondělí provedli upgrade metadat u platformy EBSCOhost. Doplněn byl nový certifikát namísto původního, jehož platnost vypršela. Změny v metadatech se u Identity Providerů promítly automaticky během tří hodin. !!

?? Shongo

:: 30.3.2013

Pro rezervaci kapacity virtuálních místností CESNET Adobe Connect a MCU bylo spuštěno BETA testování rezervačního systému Shongo. Stávájící místnosti nejsou testem ovlivněny a Adobe Connect i Shongo použivají federativní autentizaci eduID.cz. !!

?? Doporučení k designu federativní autentizace

:: 30.3.2013

Sdružení REFEDS připravilo doporučení k designu přihlašování uživatelů pro poskytovatele služeb využivájící federativní autentizaci: http://discovery.refeds.org

Vedoucí projektu Nicole Harris z britského JISC Advance komentuje doporučení slovy: “When speaking to users, the lack of a consistent experience for login has been highlighted as the main barrier to the take-up and use of federated identity again and again. With this guide, REFEDS demonstrates the business drivers for improving the login process in a consistent way, compatible with identity federations worldwide.” CESNET, správce federace eduID.cz, je členem REFEDS. !!

?? Federativní autentizace u Proquest a MetaPress

:: 22.3.2013

Proquest přidává svou hlavní platformu mezi poskytovatale nabízejících autentizaci pro členy federace eduID.cz. Také EBSCO přidává platformu MetaPress mezi poskytovatale nabízejících autentizaci pro členy federace eduID.cz.

Otestování federativní autentizace u obou uvedených platforem úspěšně proběhla na Masarykově Univerzitě. Návody pro aktivaci připravíme po úspěšném dokončení testování na Univerzitě Karlově v Praze. !!

?? Nový člen federace eduID.cz - UHK

:: 6.3.2013

Univezita Hradec Králové se stala členem federace eduID.cz. !!

?? Přístup k Dreamspark rozšířen

:: 1.3.2013

Díky podpisu dodatku k memorandu o porozumění mezi Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy a Microsoft byl přístup k Microsoft Dreamspark rozšířem také pro všechny vyučující a zaměstnance škol. Podrobnosti uvádí zpráva na blogu Microsoft. Videotutoriál připravený Microsoft představuje postup ověření akademického statutu prostřednictvím eduID.cz. !!

?? Upgrade u Ovid 

:: 20.2.2013

Ovid provedli upgrade metadat. Upgrade metadat předchází upgrade na OpenAthens/SAML2. Změny v metadatech se u Identity Providerů promítnou automaticky během tří hodin. !!

?? Upgrade u Wiley

:: 5.2.2013

Ke konci roku 2012 provedli Wiley upgrade Service Providera na verzi 2.3.0. Po upgrade Wiley již podporují SAML 2.0 a UnsolicitedIdP calls. !!

?? Kódy databází u Ovid

:: 23.1.2013

Přehled kódů databází Ovid pro vytváření WAYFless odkazů byl aktualizován a doplněn. Díky za pomoc Petrovi Novákovi z Univerzity Karlovy v Praze! !!

Poslední úprava:: 2017/02/10 07:02