cs:news:2010

Rozdíly

Zde můžete vidět rozdíly mezi vybranou verzí a aktuální verzí dané stránky.

Odkaz na výstup diff

Následující verze
Předchozí verze
cs:news:2010 [2017/02/10 07:02]
127.0.0.1 upraveno mimo DokuWiki
cs:news:2010 [2019/12/16 10:38]
jan.oppolzer@cesnet.cz [2010]
Řádek 1: Řádek 1:
  
  
-====== 2010 ======+====== ​Archiv novinek roku 2010 ======
  
-  ?? Moodle a Mefanet LFHK UK +===== Moodle a Mefanet LFHK UK ===== 
-:: //​27.12.2010//​+//​27.12.2010//​
  
 Mefanet a Moodle provozované Lékařskou fakultou v Hradci Králové Univerzity Karlovy byly připojeny do eduID.cz. Mefanet a Moodle provozované Lékařskou fakultou v Hradci Králové Univerzity Karlovy byly připojeny do eduID.cz.
-!! 
  
  
-  ?? Tisková zpráva Microsoft +===== Tisková zpráva Microsoft ​===== 
-:: //​20.12.2010//​+//​20.12.2010//​
  
 Microsoft vydává [[http://​www.microsoft.com/​cze/​presspass/​msg/​20101216_news1.mspx|tiskovou zprávu]] k připojení Dreamspark do eduID.cz. Microsoft vydává [[http://​www.microsoft.com/​cze/​presspass/​msg/​20101216_news1.mspx|tiskovou zprávu]] k připojení Dreamspark do eduID.cz.
-!! 
  
  
-  ?? Reportáže ze semináře Shibboleth v praxi +===== Reportáže ze semináře Shibboleth v praxi ===== 
-:: //​14.12.2010//​+//​14.12.2010//​
  
 V prosincových číslech Ikaros a Inflow vyšly reportáže ze semináře [[https://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​news/​index#​seminar_shibboleth_v_praxi|Shibboleth v praxi]] - [[http://​ikaros.cz/​shibboleth-v-praxi|reportáž v Ikaros]], [[http://​www.inflow.cz/​zprava-ze-seminare-shibboleth-v-praxi|zpráva v Inflow]]. Miroslavo, Milane - děkujeme =) V prosincových číslech Ikaros a Inflow vyšly reportáže ze semináře [[https://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​news/​index#​seminar_shibboleth_v_praxi|Shibboleth v praxi]] - [[http://​ikaros.cz/​shibboleth-v-praxi|reportáž v Ikaros]], [[http://​www.inflow.cz/​zprava-ze-seminare-shibboleth-v-praxi|zpráva v Inflow]]. Miroslavo, Milane - děkujeme =)
-!! 
  
  
-  ?? Shibbolethová autentizace u Microsoft Dreamspark spuštěna +===== Shibbolethová autentizace u Microsoft Dreamspark spuštěna ​===== 
-:: //​14.12.2010//​+//​14.12.2010//​
  
 Microsoft u služby [[https://​www.dreamspark.com|Dreamspark]] aktivoval autentizaci prostřednictvím Shibboleth pro členy federace eduID.cz. Všichni studenti univerzit, které jsou členy federace eduID.cz, se v rámci Dreamspark mohou autentizovat u své domovské instituce a získat tím přístup ke stažení SW nástrojů. Microsoft na stránkách Dreamspark studentům nabízí např. Visual Studio, Windows Server, nebo Windows Phone. Microsoft u služby [[https://​www.dreamspark.com|Dreamspark]] aktivoval autentizaci prostřednictvím Shibboleth pro členy federace eduID.cz. Všichni studenti univerzit, které jsou členy federace eduID.cz, se v rámci Dreamspark mohou autentizovat u své domovské instituce a získat tím přístup ke stažení SW nástrojů. Microsoft na stránkách Dreamspark studentům nabízí např. Visual Studio, Windows Server, nebo Windows Phone.
Řádek 34: Řádek 31:
  
 Otestování úspěšně proběhlo na Českém vysokém učení technickém,​ na Univerzitě Karlově v Praze a na Vysokém učení technickém v Brně. Otestování úspěšně proběhlo na Českém vysokém učení technickém,​ na Univerzitě Karlově v Praze a na Vysokém učení technickém v Brně.
-!! 
  
  
-  ?? Shibbolethová autentizace u IEEE Xplore spuštěna +===== Shibbolethová autentizace u IEEE Xplore spuštěna ​===== 
-:: //​1.12.2010//​+//​1.12.2010//​
  
 IEEE se přidává mezi poskytovatale el. zdrojů nabízejících shibbolethovou autentizaci pro členy federace eduID.cz. IEEE se přidává mezi poskytovatale el. zdrojů nabízejících shibbolethovou autentizaci pro členy federace eduID.cz.
Řádek 46: Řádek 42:
  
 Návod k aktivaci přístupu je [[https://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​ieee/​index|vystaven]]. Návod k aktivaci přístupu je [[https://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​ieee/​index|vystaven]].
-!! 
  
  
-  ?? Odevzdej.cz +===== Odevzdej.cz ​===== 
-:: //​25.11.2010//​+//​25.11.2010//​
  
 U služby [[http://​www.odevzdej.cz|Odevzdej.cz]] je dostupná autentizace pomocí Shibboleth pro studenty a zaměstnance všech univerzit, které jsou členy federace eduID.cz. U služby [[http://​www.odevzdej.cz|Odevzdej.cz]] je dostupná autentizace pomocí Shibboleth pro studenty a zaměstnance všech univerzit, které jsou členy federace eduID.cz.
-!! 
  
  
-  ?? Shibbolethová autentizace u Elsevier Science Direct a Scopus aktivována +===== Shibbolethová autentizace u Elsevier Science Direct a Scopus aktivována ​===== 
-:: //​22.11.2010 - aktualizováno 15.12.2010//​+//​22.11.2010 - aktualizováno 15.12.2010//​
  
 U Elsevier Science Direct a Scopus byla aktivována autentizace pomocí Shibboleth pro následující členy federace eduID.cz: U Elsevier Science Direct a Scopus byla aktivována autentizace pomocí Shibboleth pro následující členy federace eduID.cz:
Řádek 80: Řádek 74:
   * Vysoké učení technické v Brně   * Vysoké učení technické v Brně
  
-:: //​15.12.2010 - autentizace je aktivována také pro Knihovnu Akademie věd České republiky a Vysoké učení technické v Brně. Autentizace pomocí Shibboleth je dostupná pro všechny členy eduID.cz s platnou licenční smlouvou s Elsevier k Science Direct nebo Scopus.// +//​15.12.2010 - autentizace je aktivována také pro Knihovnu Akademie věd České republiky a Vysoké učení technické v Brně. Autentizace pomocí Shibboleth je dostupná pro všechny členy eduID.cz s platnou licenční smlouvou s Elsevier k Science Direct nebo Scopus.//
-!!+
  
  
-  ?? Shibbolethová autentizace u Elsevier Science Direct a Scopus spuštěna +===== Shibbolethová autentizace u Elsevier Science Direct a Scopus spuštěna ​===== 
-:: //​30.10.2010//​+//​30.10.2010//​
  
 Elsevier se přidává mezi poskytovatale el. zdrojů nabízejících shibbolethovou autentizaci pro členy federace eduID.cz. Elsevier se přidává mezi poskytovatale el. zdrojů nabízejících shibbolethovou autentizaci pro členy federace eduID.cz.
Řádek 92: Řádek 85:
  
 Návody k aktivaci přístupu jsou vystaveny: [[https://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​elseviersd/​index|Science Direct]] - [[https://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​elsevierscopus/​index|Scopus]]. Návody k aktivaci přístupu jsou vystaveny: [[https://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​elseviersd/​index|Science Direct]] - [[https://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​elsevierscopus/​index|Scopus]].
-!! 
  
  
-  ?? Prezentace z říjnových akcí +===== Prezentace z říjnových akcí ===== 
-:: //​30.10.2010//​+//​30.10.2010//​
  
 Odkazy na prezentace ze seminářů pořádaných v říjnu 2010 - Shibboleth v praxi, Federace identit, Budování a správa fondu s využitím Odkazy na prezentace ze seminářů pořádaných v říjnu 2010 - Shibboleth v praxi, Federace identit, Budování a správa fondu s využitím
 nových technologií - jsou [[http://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​resources/​download/​index#​prezentace_ze_seminaru_a_skoleni | vystaveny na stránkách eduID.cz]]. ​ nových technologií - jsou [[http://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​resources/​download/​index#​prezentace_ze_seminaru_a_skoleni | vystaveny na stránkách eduID.cz]]. ​
-!! 
  
  
-  ?? Shibboleth na UK a MUNI +===== Shibboleth na UK a MUNI ===== 
-:: //​30.10.2010//​+//​30.10.2010//​
  
 Studenti a pedagogové na Masarykově univerzitě v Brně a na Univerzitě Karlově v Praze mají k dispozici vzdálený přístup ke všem předpláceným Studenti a pedagogové na Masarykově univerzitě v Brně a na Univerzitě Karlově v Praze mají k dispozici vzdálený přístup ke všem předpláceným
Řádek 116: Řádek 107:
 Obdobně komfortní přístup k předpláceným el. zdrojům pro své čtenáře nyní připravují například také Knihovna Akademie věd ČR, Národní technická knihovna ​ Obdobně komfortní přístup k předpláceným el. zdrojům pro své čtenáře nyní připravují například také Knihovna Akademie věd ČR, Národní technická knihovna ​
 a Národní knihovna v Praze. a Národní knihovna v Praze.
-!! 
  
  
-  ?? Shibbolethová autentizace u Wilson spuštěna +===== Shibbolethová autentizace u Wilson spuštěna ​===== 
-:: //​19.10.2010//​+//​19.10.2010//​
  
 H.W.Wilson ​ se přidává mezi poskytovatale el. zdrojů nabízejících shibbolethovou autentizaci pro členy federace eduID.cz. H.W.Wilson ​ se přidává mezi poskytovatale el. zdrojů nabízejících shibbolethovou autentizaci pro členy federace eduID.cz.
Řádek 127: Řádek 117:
  
 Návod k aktivaci přístupu je [[http://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​wilson/​index|vystaven]]. Návod k aktivaci přístupu je [[http://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​wilson/​index|vystaven]].
-!! 
  
  
-  ?? Seminář Federace identit +===== Seminář Federace identit ​===== 
-:: //​20.9.2010//​+//​20.9.2010//​
  
 Seminář Federace identit pořádaný v prostorách UTIA AV ČR, v.v.i., Pod Vodárenskou věží 4, Seminář Federace identit pořádaný v prostorách UTIA AV ČR, v.v.i., Pod Vodárenskou věží 4,
Řádek 138: Řádek 127:
  
 Další informace naleznou případní zájemci na stránce: [[https://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​seminar-avcr-102010]]. Další informace naleznou případní zájemci na stránce: [[https://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​seminar-avcr-102010]].
-!! 
  
  
-  ?? Web Of Knowledge podporuje WAYFless odkazy +===== Web Of Knowledge podporuje WAYFless odkazy ​===== 
-:: //​27.8.2010//​+//​27.8.2010//​
  
 Díky upgrade na Shibboleth 2 o víkendu 21.-22. srpna  Thomson Reuters nyní přichází s podporou WAYFless odkazů pro všechny databáze na platformě Web Of Knowledge. Díky upgrade na Shibboleth 2 o víkendu 21.-22. srpna  Thomson Reuters nyní přichází s podporou WAYFless odkazů pro všechny databáze na platformě Web Of Knowledge.
  
 Návod k vytvoření WAYFless odkazů je [[https://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​wok/​index#​wayfless_odkazy | vystaven]]. Návod k vytvoření WAYFless odkazů je [[https://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​wok/​index#​wayfless_odkazy | vystaven]].
-!! 
  
  
-  ?? Školení pro knihovníky k aktivaci přístupu u el. zdrojů pomocí Shibboleth +===== Školení pro knihovníky k aktivaci přístupu u el. zdrojů pomocí Shibboleth ​===== 
-:: //​25.8.2010//​+//​25.8.2010//​
  
 V rámci semináře //​Budování a správa fondu s využitím nových technologií//​ pořádaným Asociací vysokoškolských knihoven 6.10.2010 v Brně proběhne V rámci semináře //​Budování a správa fondu s využitím nových technologií//​ pořádaným Asociací vysokoškolských knihoven 6.10.2010 v Brně proběhne
Řádek 157: Řádek 144:
  
 Podrobnosti k semináři a registrační formulář jsou [[http://​www.akvs.cz/​aktivity/​2010-seminar-nove-technologie.php | vystaveny na stránkách AKVŠ]]. Podrobnosti k semináři a registrační formulář jsou [[http://​www.akvs.cz/​aktivity/​2010-seminar-nove-technologie.php | vystaveny na stránkách AKVŠ]].
-!! 
  
  
-  ?? Shibbolethová autentizace u BMJ spuštěna +===== Shibbolethová autentizace u BMJ spuštěna ​===== 
-:: //​25.8.2010//​+//​25.8.2010//​
  
 British Medical Journal (BMJ) se přidává mezi poskytovatale el. zdrojů nabízejících shibbolethovou autentizaci pro členy federace eduID.cz. British Medical Journal (BMJ) se přidává mezi poskytovatale el. zdrojů nabízejících shibbolethovou autentizaci pro členy federace eduID.cz.
Řádek 168: Řádek 154:
  
 Návod k aktivaci přístupu je [[http://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​bmj/​index|vystaven]]. Návod k aktivaci přístupu je [[http://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​bmj/​index|vystaven]].
-!! 
  
  
-  ?? Shibbolethová autentizace u ebrary spuštěna +===== Shibbolethová autentizace u ebrary spuštěna ​===== 
-:: //​25.8.2010//​+//​25.8.2010//​
  
 ebrary se přidává mezi poskytovatale el. zdrojů nabízejících shibbolethovou autentizaci pro členy federace eduID.cz. ebrary se přidává mezi poskytovatale el. zdrojů nabízejících shibbolethovou autentizaci pro členy federace eduID.cz.
Řádek 179: Řádek 164:
  
 Návod k aktivaci přístupu je [[http://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​ebrary/​index|vystaven]]. Návod k aktivaci přístupu je [[http://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​ebrary/​index|vystaven]].
-!! 
  
  
-  ?? Nový člen federace eduID.cz - NKP ČR +===== Nový člen federace eduID.cz - NKP ČR ===== 
-:: //​10.8.2010//​+//​10.8.2010//​
  
 [[http://​www.nkp.cz/​|Národní knihovna České republiky]] se stala členem federace eduID.cz. [[http://​www.nkp.cz/​|Národní knihovna České republiky]] se stala členem federace eduID.cz.
-!! 
  
  
-  ?? Nový člen federace eduID.cz - Knihovna AV ČR +===== Nový člen federace eduID.cz - Knihovna AV ČR ===== 
-:: //​5.8.2010//​+//​5.8.2010//​
  
 [[http://​www.lib.cas.cz/​en|Knihovna Akademie věd České republiky]] se stala členem federace eduID.cz. [[http://​www.lib.cas.cz/​en|Knihovna Akademie věd České republiky]] se stala členem federace eduID.cz.
-!! 
  
  
-  ?? Seminář "​Shibboleth v praxi"​ +===== Seminář "​Shibboleth v praxi" ​===== 
-:: //4.8.2010 - aktualizováno:​ 4.12.2010//+//4.8.2010 - aktualizováno:​ 4.12.2010//
  
  
Řádek 245: Řádek 227:
  
 [[https://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​resources/​download/​index#​prezentace_ze_seminaru_a_skoleni | Prezentace a videozáznamy ze semináře]]. [[https://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​resources/​download/​index#​prezentace_ze_seminaru_a_skoleni | Prezentace a videozáznamy ze semináře]].
-!! 
  
  
-  ?? Shibbolethová autentizace u Cambridge University Press spuštěna +===== Shibbolethová autentizace u Cambridge University Press spuštěna ​===== 
-:: //​30.7.2010//​+//​30.7.2010//​
  
 Cambridge University Press se přidává mezi poskytovatale el. zdrojů nabízejících shibbolethovou autentizaci pro členy federace eduID.cz. Cambridge University Press se přidává mezi poskytovatale el. zdrojů nabízejících shibbolethovou autentizaci pro členy federace eduID.cz.
Řádek 256: Řádek 237:
  
 Návod k aktivaci přístupu ke Cambridge University Journals je [[http://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​cup/​index|vystaven]]. Návod k aktivaci přístupu ke Cambridge University Journals je [[http://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​cup/​index|vystaven]].
-!! 
  
  
-  ?? Nový člen federace eduID.cz - JČU +===== Nový člen federace eduID.cz - JČU ===== 
-:: //​17.6.2010//​+//​17.6.2010//​
  
 [[http://​www.jcu.cz/​|Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích]] se stala členem federace eduID.cz. [[http://​www.jcu.cz/​|Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích]] se stala členem federace eduID.cz.
-!! 
  
  
-  ?? Wayfless odkazy k EBSCOhost, WOK a OvidSP +===== Wayfless odkazy k EBSCOhost, WOK a OvidSP ​===== 
-:: //​8.5.2010//​+//​8.5.2010//​
  
 V popisech konfigurací [[https://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​index#​aplikace|EBSCOhost,​ WOK a OvidSP]], V popisech konfigurací [[https://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​index#​aplikace|EBSCOhost,​ WOK a OvidSP]],
 byly vystaveny informace k nastavení wayfless odkazů. byly vystaveny informace k nastavení wayfless odkazů.
-!! 
  
  
-  ?? Shibbolethová autentizace u OvidSP spuštěna +===== Shibbolethová autentizace u OvidSP spuštěna ​===== 
-:: //​18.3.2010//​+//​18.3.2010//​
  
 Ovid 9.3.2010 jako třetí z poskytovatelů el. zdrojů spustil shibbolethovou autentizaci pro členy federace eduID.cz. Ovid 9.3.2010 jako třetí z poskytovatelů el. zdrojů spustil shibbolethovou autentizaci pro členy federace eduID.cz.
Řádek 282: Řádek 260:
  
 Členové eduID.cz s registrovaným Identity Provider si mohou přístup prostřednictím Shibboleth aktivovat. Návod k aktivaci je [[http://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​ovidsp/​index|vystaven]]. Členové eduID.cz s registrovaným Identity Provider si mohou přístup prostřednictím Shibboleth aktivovat. Návod k aktivaci je [[http://​www.eduid.cz/​wiki/​eduid/​admins/​howto/​deploy/​ovidsp/​index|vystaven]].
-!! 
  
  
Poslední úprava:: 2019/12/16 10:38